LICEENII DE LA LICEUL TEORETIC ``TRAIAN``, DIN BUCURESTI, SALUTA ``SCOALA ALTFEL``

 

In fiecare an scolar, elevii Liceului Teoretic Traian s-au aratat interesati de activitatile propuse in saptamana ”Scoala altfel” si chiar au venit cu noi si indraznete initiative. ``Scoala Altfel`` a reprezentat oportunitatea reinventarii partenerilor implicati in actul educational, moment in care toti factorii decidenti iau contact: elevi, parinti, profesori, parteneri de proiecte educative. Elevii au avut posibilitatea sa-si dezvolte noi abilitati prin stabilirea de conexiuni intre teorie si practica, prin redescoperirea valorilor, experimentare si reflectie. Acest program, pe care il continuam si anul acesta, sub numele ``Sa stii mai multe, sa fii mai bun!`` a oferit posibilitatea elevilor de a participa la activitati pliate direct pe nevoile si interesele lor, la activitati non-formale.

 Activitatile realizate au fost dintre cele mai diverse. Sesiunea de comunicari ``Ziua Pamantului`` a cuprins prezentari de proiecte, in care elevii au sintetizat activitatile extrascolare prin care ei insisi au adus un omagiu planetei Pamant, prezentari de referate, vizionari de filme care prezinta dezastre naturale si antropice, expozitie de picturi pe teme ecologice si obiecte realizate  din materiale reciclabile. Pentru a completa activitatile dedicate Zilei Pamantului, am facut si o vizita la Agentia pentru Protectia Mediului, judetul Ilfov unde, prin amabilitatea doamnei Dorojan Gabriela si a domnului Ciuia Gabriel, am descoperit latura practica a disciplinei geografie, constientizand cat de important este, pentru viata noastra si a generatiilor viitoare, pastrarea unui mediu curat. Elevii clasei a IX-a B au venit cu initiativa de a realiza activitati de ecologizare in parcul din curtea scolii, dar si in parcul Tei, din sectorul 2 al capitalei. Am salutat ideea lor si, cu totii, am contribuit la imbunatatirea calitatii mediului in care traim.

Din sondajele realizate in randul elevilor, am tras concluzia ca scoala si studiul trebuie sa aiba prioritate in fata tentatiilor varstei adolescentine, ca educatia non-formala nu este o latura de neglijat a educatiei, ca scoala poate sa fie  o placere si nu o obligatie.

``Scoala Altfel`` este un exercitiu care se poate transforma intr-o traditie. Este o oportunitate asteptata de multi, despre care, pana acum, se vorbea dand un exemplu de genul: ``asa e in strainatate``. Acum este ..... si la noi. Sa-i simtim potentialul si sa-i acordam importanta pe care o merita!

 

 

 

IMPORTANTA PADURILOR IN SOCIETATEA UMANA

 

Spatiul forestier este foarte important pentru om. Pentru a putea constientiza rolul fondului forestier pentru societate, omul trebuie educat. Incepand cu luna octombrie, liceul nostru s-a implicat in proiectul international ``Paduri: educatie pentru managementul sustenabil si responsabil al padurilor lumii``. In cadrul acestui proiect sunt implicati direct 20 de elevi, care vor participa, in urmatorii doi ani, la o serie de activitati, dupa cum urmeaza: schimburi de experienta, la nivel national (scolile participante sunt din Bucuresti, Sinaia, Moreni si Targu Mures), activitati de plantare de salcami la Topoloveni, participarea elevilor si profesorilor implicati la expozitii interactive, pe tema ``Padurile``, organizate in Bucuresti, Pitesti si Sinaia, schimburi de experienta la nivel international, o competitie internationala.

La prima lectie desfasurata in cadrul proiectului, ne-au fost prezentate  obiectivele si scopul proiectului si s-au purtat discutii despre paduri, mediu, poluare, schimbari climatice si efectele activitatilor antropice asupra naturii. Impreuna cu Liudmila si Eugen (reprezentantii Asociatiei ALMA-RO si Terra Mileniul III) am cautat raspunsuri la intrebari precum: ``Ce probleme au padurile?``, ``Ce importanta au padurile pentru omenire?``, ``Ce efecte determina asupra mediului?``, ``De ce se produce incalzirea globala, dar efectul de sera?``.

In urma dezbaterilor, am inteles ce inseamna dezvoltarea durabila (dezvoltarea societatii actuale, fara a pune in pericol dezvoltarea generatiilor viitoare). Putem exploata padurea, dar acest lucru trebuie sa se realizeze rational. Trebuie avut in vedere faptul ca mediul forestier are un rol important in absorbtia dioxidului de carbon (prin procesul de fotosinteza elibereaza oxigen) si, implicit, in diminuarea efectelor schimbarilor climatice. Acestea sunt din ce in ce mai prezente in viata noastra: suprafete mari de pe Terra sunt afectate de secete persistente, in timp ce altele sufera din cauza inundatiilor; intensificarea furtunilor care au urmari grave asupra societatii umane (decese, distrugerea unor asezari umane si a terenurilor agricole).

Retineti ca natura este intotdeauna adevarata, serioasa si severa. Ea are mereu dreptate, iar greselile si ratacirile sunt  ale omului.

 

 

 

ECHIPA VOLUNTARILOR DE MEDIU

 

Liceul Teoretic ``Traian`` este implicat in proiectul international ``Paduri: educatie pentru managementul sustenabil si responsabil al padurilor lumii``. Proiectul este o initiativa, la nivel european, a mai multor ONG-uri de protectia mediului care isi unesc, astfel, eforturile in incercarea de a disemina informatii si de a crea, in randul cetatenilor consumatori, un comportament responsabil si sustenabil fata de padurile lumii. Initiativa vine in completarea eforturilor la nivel global de a trage un semnal de alarma privind legatura intre schimbarile climatice si despaduririle masive.

Coordonatorul proiectului este Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti (COSPE) din Italia, iar parteneri in acest proiect sunt: Comunita Impegno Servizio Volontariato (CISV) - Italia, Gruppo di Volontariato Civile (GVC) - Italia, Asociatia ALMA-RO - Romania, Fundatia Terra Mileniul III - Romania, Asociatia Rhododendron - Romania, Alliance of Association Polish Green Network - Polonia, Acsur las Segovias - Spania si Kopin - Malta.

Coordonatorii activitatilor din Romania sunt Asociatia ALMA-RO si Fundatia Terra Mileniul III. Aceasta din urma are ca scop desfasurarea de programe ecologice in vederea constientizarii populatie asupra efectelor schimbarilor climatice si de a promova prgrame de dezvoltare durabila la nivel national, regional si global.  Obiectivele asociatiei ALMA-RO sunt legate de promovarea dezvoltarii durabile si cresterea gradului de implicare a populatiei la elaborarea, implementarea si monitorizarea politicilor publice.

Ca grup tinta si participanti directi la activitatile educative din cadrul proiectului, pe care il numim simplu, ``Paduri``, noi, cei 20 de elevi inscrisi, am participat la activitatea de plantare a puietilor de salcami de la Topoloveni, judetul Arges. Acesta este un oras care s-a dezvoltat pe locul unei vechi asezari rurale, iar prima atestare documentara dateaza din anul 1412, de pe vremea lui Radu Prasnaglava, fiul lui Mircea cel Batran. Din anul 1968, de cand Topoloveni a fost declarat oras, asezarea a urmarit dimensiunea agricola si cea turistica pentru dezvoltarea locala. O data ajunsi la destinatie, personalul angajat, de la Ocolul Silvic, ne-a condus la locul pregatit pentru plantare, unde fiecare dintre noi a sadit cel putin un copac. Un pas mic, dar, daca, pe viitor, se va tine cont de faptul ca pentru societatea umana padurea este foarte importanta, se va ajunge la exploatarea durabila a padurilor.

AVETI GRIJA DE PADURILE ROMANIEI!

 

 

 

PARCUL CIRCULUI

 

Parcul Circul de Stat este amplasat pe un teren cuprins intre Bulevardul Lacul Tei si Soseaua Stefan cel Mare. Este parcul prin care trec in fiecare zi, in drum spre liceu. Mi-a incantat privirea si linistit sufletul, in fiecare anotimp, timp de trei ani, de cand am inceput sa invat la Liceul Teoretic Traian.

Parcul a fost amenajat in anul 1961, pe o suprafata de 26 ha, dupa planurile arhitectului Valentin Donose. In mijlocul parcului se afla „Lacul cu izvoare naturale”, pe malul caruia se afla lotusi egipteni. In ultimii ani a fost realizat un sistem de irigatii pentru a intretine flora parcului, au fost plantati peste 20000 de arbori si arbusti. Vegetatia a fost distribuita liber, pentru a crea o stare aerisita a parcului, iar din diferitele alei si peluze se pot admira perspective deosebite formate dintr-un amestec de plante si animale, lacul si cladirea Circului care, parca, pazeste cu semetie parcul. In ultimii ani, aleile au fost modernizate, s-a refacut sistemul de iluminare si s-au adus specii de pasari (prezente in majoritatea parcurilor bucurestene) care convietuiesc cu cele trei specii de reptile si amfibieni din lac. Parcul Circului este un loc apreciat de locuitorii zonei, posesori de animale (care pot veni cu animalele de companie intr-un spatiu special amenajat) si de parintii ce-si plimba copiii pe aleile luxuriante ale parcului, atent amenajate sau la locurile de joaca. Terenul de baschet si spatiul cu aparate sportive sunt cele care intregesc momentele noastre de relaxare.

De la cladirea Circului pana la luciul de apa s-au creat peluze largi care coboara in panta lina si care se deschid vederii pana la limitele parcului. Un punct forte de atractie il reprezinta sculpturile in trunchiurile arborilor uscati, realizate cu mare maiestrie, originalitate si imaginatie de artistul plastic C. Teodorescu. 

 

 

 

PARCUL TEI

Parcul Tei este un parc din sectorul 2, al municipiului Bucuresti, amplasat in partea de sud-est a Lacului Tei (pe cursul raului Colentina). Constructia Parcului Tei a inceput in anul 1948, amenajandu-se aici un spatiu de 9 ha, pe terenurile destinate gropilor fabricii de caramizi Tonola. Spatiul a fost, inainte, populat cu tei, astfel, toata zona si lacul au fost denumite generic ``Tei``. 

Cea mai mare atractie a zonei a fost trenuletul de plimbari, format din locomotiva si doua vagoane, considerat o minune a tehnicii mondiale. Acesta a functionat intre anii 1951-1970. Astazi, pe linia ferata, circula tramvaiul ce leaga cele doua cartiere: Tei si Pipera.

Datorita unui acord de prietenie cu Republica Azerbaidjan, parcul a fost transformat radical, astazi, dispunand de fantani arteziene, luminate multicolor, cu jeturi de apa, ce joaca pe inaltime, pe acorduri muzicale. Mai multe locuri de joaca pentru copii, locuri de relaxare si plimbare, reprezinta atractii pentru toate categoriile de varsta. In Parcul Tei a fost amplasat bustul liderului national al poporului azer, iar aleea principala a parcului poarta denumirea de Aleea Heydar Aliyev. Aceasta a fost amenajata in memoria fostului presedinte al Azerbaidjanului, care a murit in anul 2003.

Parcul Tei este amplasat la aproximativ 1 km distanta de Liceul Teoretic Traian. Elevii liceului, prin programul ``Primavara Scolilor``, si-au dovedit, in fiecare primavara, calitatile de protectori ai mediului inconjurator, prin activitatile de curatenie desfasurate.